23. juni 2017

Styr unna festivalbilletter på svartebørs

Er du klar for festivalsommeren? Flere av de største festivalene er alt utsolgt, og Forbrukerombudet advarer mot å kjøpe billetter på svartebørs.

Styr unna festivalbilletter på svartebørs

Nylig måtte vaktene på festivalen Bergenfest avvise flere besøkende som ikke hadde gyldig billett. Forbrukerne hadde kjøpt billetter som var solgt flere ganger til forskjellige kjøpere, og slapp dermed ikke inn på festivalområdet.

– Kjøp av billetter på svartebørs er et sjansespill. Du har ingen garanti for at billettene som selges faktisk vil gi deg tilgang til festivalen eller bli levert i tide, sier juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet.

For å unngå å bli lurt bør du:

Sjekke nettsiden du handler fra

Sjekk om nettsiden du bestiller fra er en offisiell leverandør eller selger på annenhåndsmarkedet. For å finne ut dette, undersøker du først hjemmesiden til arrangøren for informasjon om hvor du kan kjøpe billetter og ordinær billettpris. Kjøp bare billetter fra selgere du stoler 100% på,

Benytte sikre betalingsløsninger

Dersom du velger å kjøpe billetter i annenhåndmarkedet, bør du betale med kredittkort. Da kan du kreve at banken som har utstedt kortet refunderer pengene dersom du blir svindlet og ikke får tilbake pengene fra selger.

Betaler du kontant eller ved å overføre penger til selgers bankkonto, står du mye svakere ved ikke-levering og svindel.

Nettsteder der private selgere formidler billetter tilbyr gjerne sikre betalingsløsninger. Hvis du kjøper billetter på Finn.no eller andre slike plattformer, kan det lønne seg å benytte slike løsninger. Skulle det senere oppstå en tvist i forbindelse med billettkjøpet, kan du klage til leverandøren av betalingsløsningen, som vil holde betalingen tilbake inntil tvisten er løst.

Dersom du blir lurt kan du klage

Forbrukerombudet kan gripe inn mot norske firmaer som selger billetter i strid med svartebørsloven. Loven forbyr videresalg av billetter til en høyere pris enn arrangøren har satt, og gir kjøper rett til å kreve det man har betalt over pålydende pris tilbake fra selger.

Trenger du råd og bistand i forbindelse med kjøp av billetter, kan du få hjelp hos Forbrukerrådet.